Ismét májusban a Pünkösdi Regatta

Bár úgy tűnhet, hogy története nem nyúlik vissza hosszú időkre, alaposan utánaszámolva mégis közel 40 éve rendezi meg évente a Túravitorlás Sportklub a Balaton második legnépesebb mezőnyét felvonultató nagyhajós versenyét.

A verseny időpontja 2002 óta pünkösd ünnepéhez kötődik, így évente változó, hogy a verseny májusban, június elején, vagy június közepén kerül megrendezésre. A 3 napos rendezvény kivételes esemény a balatoni nagyhajósok körében, hiszen nincs is olyan verseny több, ahol ezernél is több vitorlázó tölt el 3 napot ugyanabban a kikötőben. Keszthely városa befogadta a rendezvényt, évről-évre megtöltik a vitorlázók az éttermeket, szálláshelyeket, vagy a sétányt.

A verseny története azzal kezdődött, hogy az akkor még fiatal egyesület, a TVSK a 70-es évek végén a nyugati Balaton felé vette az irányt. Így született meg a TVSK Kupa gondolata, melyet tettek követtek, s 1978. július 29–30-i időponttal már az MVSZ naptárában is szerepelt a klub versenye.

A verseny 1984-től háromnaposra bővült, a középső napon, Fi Jancsi ötlete alapján az Öböl Kupa került megrendezésre a keszthelyi Helikon SC közreműködésével. A futam után a felejthetetlen „Ládagyári” bulik színesítették a programot. Az emelkedő számú résztvevő egyre nagyobb rangot biztosított a versenynek, amelyből hamarosan Balaton Kupa futam lett. A verseny időpontja addig is többször egybeesett pünkösddel, így 2002-től már Pünkösdi Regatta néven került kiírásra.

Az MVSZ új versenyrendszerében a Pünkösdi Regatta az egyik legnépszerűbb nagyhajós ranglistaverseny, áprilisig 2018-ban is 10 hajóosztály választotta a megjelölendő ranglistaversenyei egyikének.

2012 óta a Helly Hansen által támogatott első napi futam (az eredeti névadó Földvár-Keszthely táv) gyorsasági verseny, évről évre külön díjazásra kerül a verseny leggyorsabb hajója. A tavalyi évben, a 36. Pünkösdi Regatta első napjának leggyorsabb hajója az EUROVIT volt, mely 4:41 percnél alig hosszabb idő alatt teljesítette a légvonalban is közel 60km-es távot.

A Pünkösdi Regatta évek óta a második legkedveltebb és legrangosabb nagyhajós túraverseny, mely nevéhez méltóan ünnep is. Immáron évek óta a Balatonföldvár-Keszthely (I. futam), Keszthely-Szigliget-Zala torkolat-Keszthely (II. futam) és a Keszthely-Fonyód-Ábrahámhegy (III. futam) útvonalon rendezzük a versenyt.

A több mint ezer vitorlázó és közel 300 hajó egy teljes hosszú hétvégét együtt tölt, mely a versenyszellemen túl a közösséghez való tartozás érzését is erősíti. A rendezvény színvonalát a versennyel párhuzamosan futó, folyamatos fejlesztéssel színesedő programok emelik.

A hangulatos Keszthelyi Yachtkikötő megtelik